Ptasia grypa – jak ochronić drób przed chorobą?

W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy w mediach o tzw. ptasiej grypie. Jest tak, gdyż choroba ta rozprzestrzeniła się w ostatnich kilku latach na cały świat, wywołując wiele słusznych i niesłusznych obaw. Czym zatem jest ta choroba, która masowo zabija ptaki hodowlane? I jak ochronić drób przed wirusem ptasiej grypy? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania.

 Ptasia grypa – jak ochronić drób przed chorobą?

Otóż ptasia grypa jest wirusową chorobą zakaźną ptactwa, wywoływaną przez niektóre szczepy wirusa grypy typu A. Choroba ta może przebiegać łagodnie bądź gwałtownie i być wysoce zaraźliwa. Taka masowa zachorowalność i śmiertelność ptactwa zależy od rodzaju wirusa, który zaraził stado. Nadzwyczaj niebezpieczny jest szczep wirusa grypy typu A, który oznaczony jest symbolem H5N1. Nieodporne na niego są wszystkie gatunki ptaków, choć zdarza się tak, że niektóre osobniki mogą być bardziej odporne.

Źródło: pixabay.com

Główni nosiciele wirusa H5N1

Wirus H5N1, czyli ptasia grypa, cechuje się wysoką zdolnością do uśmiercania zarażonych organizmów. Jego pierwotnym rezerwuarem są dzikie ptaki, takie jak: dzikie kaczki, sokoły wędrowne, przepiórki, bażanty, itp. Taki wirus można przenosić na ptactwo domowe poprzez odchody, jak również przez wydzieliny dzikiego ptactwa. Atakują nieprzerwanie co kilka – kilkanaście lat w Azji, która jest jego matecznikiem. Do zakażenia dochodzi poprzez bezpośredni kontakt między ptakami, dlatego infekcja niezwykle szybko rozprzestrzenia się na fermach drobiu, gdzie zagęszczenie ptaków bardzo sprzyja przenoszeniu wirusów. Epidemia ta zazwyczaj dotyka popularne gatunki ptactwa domowego. Są to przede wszystkim kury, kaczki, gęsi, indyki, perliczki.

Pierwsze oznaki choroby u drobiu to:

  • biegunka
  • zmniejszona ruchliwość
  • osowiałość
W późniejszym czasie występują jeszcze trudności oddechowe, obrzęk głowy i szyi, a także utrata przytomności. Zdarza się też tak, że niekiedy ptaki zaczynają nagle padać bez wcześniejszych objawów choroby, co może świadczyć o rozprzestrzeniającej się „wysoce chorobotwórczej ptasiej grypie” wywołanej prawdopodobniej wirusem H5N1. Warto również wiedzieć, iż objawy ptasiej grypy zależą głównie od szczepu wirusa, który zaatakował ptaki. Ponadto zależą od gatunku ptaka hodowlanego, a przede wszystkim typu hodowli ptaków i ich odporności osobniczej. Najmniej odporne na zakażenie wirusem są ptaki hodowane przemysłowymi metodami, szczególnie brojlery pozbawione niemal naturalnej odporności immunologicznej. Czas inkubacji choroby w fermie ptaków hodowlanych wynosi od trzech dni do tygodnia.

Jak w takim razie ochronić nasz drób przed chorobą ptasiej grypy?

Otóż okazuje się, że wysoce chorobotwórcze wirusy ptasiej grypy są dość odporne na czynniki zewnętrzne, przez co przetrwać nawet mogą przez długi czas w środowisku, zwłaszcza w niskiej temperaturze. Wirus H5N1 ginie dopiero w temperaturze powyżej 700 stopni Celsjusza. Dlatego głównymi środkami zapobiegającymi rozprzestrzenianiu się ptasiej grypy jest kwarantanna ptactwa w gospodarstwach rolnych oraz aseptyczna dla otoczenia likwidacja zakażonego lub potencjalnie zakażonego ptactwa domowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *