Jak nawozić jagody kamczackie?

jagody kamczackie

Czym jest jagoda kamczacka? Otóż okazuje się, że jest to owocujący krzew, który najwcześniej owocuje. Jego owoce dojrzewają już pod koniec maja i na początku czerwca, jeszcze przed pierwszymi truskawkami. W gruncie rzeczy jagody kamczackie są dość łatwe w uprawie, bardzo wytrzymałe na mróz, jak również odporne na suszę. Jak zatem nawozić takie jagody kamczackie? W tym artykule pokrótce odpowiem na to pytanie.

Owoce jagody kamczackiej
Jagody tego krzewu są ciemnogranatowe, pokryte włosowatym nalotem, o smaku słodko – kwaśnym. To sprawia, że idealnie nadają się do spożycia na surowo, jak także na przetwory, do suszenia lub mrożenia.
Otóż owoce jagody kamczackiej coraz częściej wykorzystywane są w medycynie ludowej, jako surowiec wzmacniający. Jest tak, gdyż owoce tej oto jagody pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko zawału serca. Ponadto zapobiegają anemii, spowalniają rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, a także ich jedzenie jest pomocne w chorobach układu pokarmowego oraz w zakażeniach bakteryjnych.
jagody kamczackie

Źródło: instagram.com/ogrodyikwiaty/

Kamczackie jagody są również źródłem witaminy C, które zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest bardzo porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki, pomarańczy bądź owocach kiwi, które uznane są za bogate źródło witaminy C5. Owoce te zawierają też witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń oraz potas.
Nawożenie jagody kamczackiej
Takie nawożenie krzewu jagody kamczackiej absolutnie powinno być wykonywane nawozem naturalnym i odbywać się raz na dwa lata. Ponadto jagoda kamczacka najlepiej przyjmuje się w glebie, już wcześniej przed posadzeniem wzbogaconą obornikiem bądź kompostem. Warto jest również zastosować nawozy mineralne. Sprawdzają się te, które lubi borówka amerykańska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *