Co zrobić ze zbyt dużą ilością warzyw i owoców?

papryka

Z racji tego, że mieszkam na wsi, miesiąc sierpień od zawsze kojarzył mi się z dożynkami. Jest tak, gdyż w tym miesiącu odbywają się żniwa. Zbiory w sierpniu są dość obfite na działkach ogrodowych i przydomowych ogródkach. W okresie tym rośliny dostają jakby takiego porządnego kopniaka i owocują, jak oszalałe. Z tego powodu wielu z nas zastanawia się, co zrobić z nadwyżką plonów? Postanowiłam przyjrzeć się bliżej temu problemowi i powiedzieć, co należy zrobić z zebranymi plonami, których mamy za dużo.

Otóż kilka gatunków roślin owocuje w takich ilościach, że nie jesteśmy w stanie ich przerobić nawet w wielodzietnej rodzinie. Do tej pory pamiętam, jak moja babcia rozdawała wszystkim znajomym i bliskiej rodzinie przydziałowe torby w prezencie, a w nich plony z naszego ogródka. W żadnym wypadku nie namawiam was do samolubstwa, ale jest kilka sposobów, dzięki którym możecie je pozostawić, by cieszyć się smakiem wybranych produktów na jesień, zimę i początek wiosny.

Oto one:

Bób i fasola szparagowa

Fasola szparagowa i bób to warzywa strączkowe, które po zblanszowaniu bardzo dobrze się zamraża. Pamiętajmy jednak, by po zblanszowaniu osuszyć je z nadmiaru wody i mrozić w odstępach od siebie, aby się nie pozmrażały razem. Dzięki temu zabiegowi przechowywane razem będą w lepszym stanie. Zarówno bób, jak i fasola szparagowa po rozmrożeniu, krócej się gotują niż w przypadku świeżych. Fasolkę szparagową można także zamarynować w roztworze wody ze solą i zamknąć w słoiku.

Ogórki

Z ogórkami jest tak, że można je posegregować na trzy grupy: małe, średnie i duże. Te średnie absolutnie nadają się do wszystkiego. Duże za to możemy pokroić w grube plastry i przyrządzić je w różnych zalewach np. chili, curry, bądź musztardowa. Małe ogórki natomiast najlepiej nadają się do kiszenia w całości. Po otwarciu mogą stać dłużej niż pozostałe produkty i się nie psują.

ogórki

źródło: pixabay.com

Cukinie

Cukinię podobnie, jak ogórka można zamarynować w occie lub w różnego rodzaju sosach np. curry lub pomidorowym. Można też większe sztuki poszatkować w 0,5 cm plastry i przyrządzić z nich sałatkę.

Pomidory

Jeśli chodzi o pomidory, które powinniśmy mieć w swojej domowej spiżarni to należy je ususzyć, a następnie zalać w mniejszym słoiczku gorącą oliwą.

Papryka

Najchętniej sadzoną odmianą papryki jest papryka czerwona. Otóż paprykę możemy ususzyć i zmielić. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać nam przyprawę, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Następnym rozwiązaniem na przechowanie papryki jest po prostu przygotowanie przecierów gotowanych lub zamarynowanie w occie bądź oliwie.

papryka

Źródło: pixabay.com

Aronia

Ten owoc Aroni najlepiej nadaje się do przyrządzania soku. Jednak pamiętajmy, że sok z Aroni nie należy spożywać w dużych ilościach ze względu na jego właściwości obniżające ciśnienie krwi.

Brzoskwinie, Morele, Nektarynki

Otóż brzoskwinia, morela i nektarynka to owoce, które mają wiele cech wspólnych, dlatego też są do siebie bardzo podobne. Z tego też względu można je przechowywać zarówno razem, jak i osobno, ale i tak w taki sam sposób. Najchętniej z owoców tych, robimy dżemy, powidła, konfitury.

Gruszki

Z owocu, jakim jest gruszka najlepiej przyrządzić gruszki w occie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *