3 najczęstsze choroby pomidorów gruntowych – objawy i zwalczanie

pomidory choroby

Pomidor zwyczajny zwany także gruntowym to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez niego ani jednego dnia. Z pomidorów jest nasza ukochana pomidorowa, rożne sałatki i wiele innych dań. Najlepsze są te pomidory, które uprawiamy sami. Dlatego warto poznać najczęstsze choroby pomidorów gruntowych, aby przeciwdziałać ich ewentualnemu wystąpieniu i szybko reagować na ewentualną zarazę.

Krótka charakterystyka pomidora

Roślina ta jest gruczołowata, lepko owłosiona o bardzo charakterystycznej woni. Łodyga pomidora gruntowego sięga do 1,5 m wysokości, a u odmian szklarniowych nawet do kilku metrów. Liście owego pomidora są z reguły pojedyncze albo podwójne. Kwiaty są długości kielicha żółtego, o zaostrzonych płatkach, zebrane w jednostronne, kilku kwiatowe skrętki w kątach liści. Owoce pomidora gruntowego to duże, soczyste jagody. Oprócz tradycyjnych owoców barwy czerwonej i malinowej na rynku możemy spotkać pomidory żółte, pomarańczowe, brązowe, zielone a nawet białe lub paskowane. Owoce pomidora mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy. Ich kształt może być kulisty, wydłużony, a także żebrowaty.

Pomidorowe ciekawostki

  • Ciekawostką jest to, że jeszcze w ubiegłym wieku owoce pomidora, uważano za trujące i hodowano je wyłącznie jako rośliny ozdobne. Dzisiaj pomidor jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie
  • Zapach liści pomidora skutecznie odstrasza komary, dlatego warto je uprawiać na balkonach
  • Jeszcze sto lat temu były uważane za roślinę trującą
  • Francuzi uważają pomidory za afrodyzjak i nazywają pomidory jabłkami miłości
  • W Hiszpanii co roku odbywa się Tomatina, tysiące ludzi obrzucają się wzajemnie pomidorami

Choroby pomidorów gruntowych

Nie od dziś wiadomo, że uprawianie pomidorów gruntowych w ogrodzie zagrożone jest atakiem różnorakich chorób. Zaraza ziemniaka, mączniak prawdziwy pomidora, jak również szara pleśń to najpopularniejsze z wielu chorób pomidora gruntowego. Jak im zapobiegać i jak je zwalczyć? W tym artykule postaram się pokrótce odpowiedzieć na te pytania.

choroby pomidorów

źródło: pixabay.com

Zaraza Ziemniaka

Jest to jedna z najczęściej występujących chorób pomidora. Choroba ta szczególnie groźna jest podczas chłodnej i deszczowej pogody. Pierwsze infekcje tej choroby pomidora widoczne są już w czerwcu, kiedy to na liściach pojawiają się rozprzestrzeniające się w bardzo szybkim tempie szare plamy. Nerwy liści pomidora oraz pędy ekspresowo czernieją i zamierają. Takie same plamy pojawiają się wkrótce na owocach pomidorów. Przy dużej wilgotności na owych plamach pojawia się biały nalot.

Chorobę pomidorów – zarazę ziemniaka – bardzo trudno zwalczyć, ponieważ wykańcza naszą uprawę zaledwie w ciągu kilku dni. Dlatego też, gdy tylko pojawią się pierwsze objawy, warto natychmiast nasze pomidory spryskać fungicydami, czyli środkami chemicznymi, zwalczającymi grzyby. Należą do nich m.in.: Bravo, Previcur, Amistar, Timorex Gold i Gvarant.

Szara Pleśń

W przypadku tej choroby grzyb atakuje na ogół części okwiatu pomidora, szypułki kwiatowe oraz miejsca po oberwanych liściach. Dobrze gdybyśmy obserwowali łodygi pomidora, gdyż tworzą się na nich szare, stopniowo powiększające się plamy. Zaobserwować na nich można lekko białawy nalot. Powyżej porażenia roślina bardzo często zamiera, gniją zawiązki owoców i same owoce.

Szara pleśń atakuje najczęściej przy deszczowej pogodzie. By zapobiec rozprzestrzenianiu się szarej pleśni, opryskiwanie trzeba wykonać zapobiegawczo przed albo też w chwilę po zauważeniu pierwszych objawów tej choroby. Pomocne preparaty to m.in.:  Topsin, Amistar, Switch, Neo Tec, Dithane i Polyram.

Mączniak Prawdziwy

Pomidor porażony mączniakiem prawdziwym ma zawsze na sobie biały nalot. Na początku są to jedynie małe, białe plamki na górnej stronie liści. Później natomiast nalot zlewa się ze sobą i pokrywa cały liść. Możemy zauważyć go również na ogonkach pomidorów i pędach. Choroba ta zazwyczaj przemieszcza się z dołu do góry. W dość szybkim tempie zakażają się też sąsiadujące rośliny.

Zwalczanie choroby trzeba koniecznie rozpocząć już po pojawieniu się najdrobniejszych plamek. Służą temu fungicydy, takie jak:  Nimrod, Topsin, Timorex Gold.

Praktyczna porada

Na zakończenie tego artykułu taka mała rada. Pamiętajmy, aby nie uprawiać pomidorów rok po roku, a już na pewno, nie w bliskim sąsiedztwie papryki lub ziemniaków, ani też w gruncie, gdzie w ubiegłym roku rosły te warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *